13 Eylül 2015 Pazar

İguanaların Özellikleri / Feature of Iguanas


    İguanalar, 10 cm den 2 metreye kadar çeşitli boylarda olabilen, vücudu genellikle canlı renklerde pullarla kaplı bulunan ve daha çok Amerika kıtasında hayatını sürdüren bir kertenkeledir.
    İguanaların sırtlarında, orak biçimde loplar taşıyan bir tepelik ya da yele bulunur; kuyrukları bazı ağaçlarda yaşayan türler için tutunmaya yarayabilir. İguanalar, Amerika' nın özellikle tropikal bölgelerinde yaygındır. Ayrıca Madagaskar da yaşayan cinsleri ile Galapagos Adaları' nda yaşayan deniz iguanaları da vardır.

    Güney Amerika İguanası; sırtı yeşil-mavi, yanları sarı renkli bir sürüngendir, boyu 1.60 m dir. daha çok ağaçlara tırmanır. Meksika İguanası nın özellikle nispeten daha gelişmiş bir yelesi bulunur.
    Galapagos Adaları' nda iki iguana türü yaşar. Deniz İguanası, en çok bilinenlerindendir. Yüzlercesi ikinci zamana özgü bir görünüm oluşturacak şekilde topluluklar halinde kayaların üzerinde yaşarlar. Deniz İguanası nın boyu 1.20 metreye dek ulaşabilir.


   Gerçek anlamda tek deniz kertenkelesi olan bu tür, deniz yosunlarıyla beslenir ve adadan adaya dolaşır. Galapagos' ta yaşayan ikinci tür; toprak renginde olan yumurtalarının ve etinin yenmesi nedeniyle nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Galapagos Kara İguanası dır.


    Bu tür kıyılara hiç yaklaşmaz; otçuldur, kaktüslerin filiz ve meyveleriyle beslenir. Deniz İguanası ndan daha saldırgandır, ısırması tehlikelidir.

1 yorum: