2 Haziran 2015 Salı

Dünyanın En Zeki Kuşlarından; Kea Papağanı...


    
    Dünyanın en zeki kuşlarından biri olarak bilinen Kea Papağanı oldıkça sıra dışı bir canlı. Onunla tanışmak istiyorsanız yazımı mutlaka okuyun...
    Birçok ilginç ve nesli tükenmekte olan canlı Avustralya kıtasında ve çevresinde bulunuyor. Sıcak ve egzotik iklimin meyvesi olan bu canlılar arasındaki Kea Papağanı ise Yeni zellandalı. İsimlerini uçarken çıkardıkları sesten alıyorlar. Kee--a şeklinde çığlığa benzer kulak tırmalayıcı sesleri çıkartmalarından dolayı isimleri böyle kalmış.


    Dünyanın En Zeki Kuşlarından Biri
Çünkü zekaları kargalar ve maymunlar gibi alet kullanabilmelerinden geliyor. Güçlü ve sivri gagaları, iri pençeleri sayesinde aletleri tutabiliyorlar.
    Kea Papağanları nın renkleri genelde haki yeşil tonlarında oluyor ve ormanlık alanda mükemmel kamufilaj sağlıyor ancak, uçma anında kanatlarını açtıklarında, iç kısımlarında ve alt tüylerde parlak turuncu, kırmızı, yeşil ve mavinin değişen tonları göze çarpıyor. Kendilerine bir bakıma nam-ı diğer Dağ Soytarısı ismide takılıyor. Sebebi ise vahşi olan bu güzel kuşun insanlarla ilgili gördükleri her şeyi merak edip, hemen keşfetme ve kurcalama çabalarından kaybaklanıyor.
    Ayrıca Kea Papağanları; eğlence için dağ evlerinin yağmur oluklarından aşağı çığlıklar atarak kayıp, adeta bir aqua park keyfi yaşadıktan sonra da ev sahipleri fark ettimi diye baş aşağı sarkıp pencereden içeriyi izleyen, yaramazlığı seven kuş türleridir.
    Kamp yapmaya gelen dağcıları keşfettikleri an onların irili ufaklı eşyalarını yavaş yavaş çaktırmadan çalıp kendi yuvalarına götürebilirler. Hatta geçtiğimiz yıl Yeni Zellanda ya karavanıyla gelen bir fotoğrafçı karavana fotoğraf makinesini almaya gittiği esnada, 1000 dolarlarının yerinde olmadığını fark etmiş, bunun üzerine polise haber verilmiş parmak izi yokmuş ve kamera görüntüleri sonrasında parayı yaramazlık peşindeki Kea Papağanlarının çaldığı anlaşılmış. Kim bilir belkide bir vitrinde beğendikleri bir şeyi alacaklardır :)
    Eğlence düşkünü bu kuşlar kayak pistlerinde de kayakçıları taklit etmek amacıyla ayaklarını ters v şeklinde yaparak kaymaya çalışıp, komik görütüler oluşturarak turistlerin ilgisini çekiyorlar. Tüm cihazları gagalarıyla didikleyen Kea Papağanları için, kayak tesisleri onlara dirençli şekilde her cihazı koruyucu kılıfın ve kutunun içinde olacak şekilde muhafaza ediyormuş.
    Bir diğer davranışları ise Kea Papağanlarını kesinlikle vahşi hayvanlar kategorisine sokuyor. Çok sevimli ve komik görünen bu papağanlar genelde otçul beslenmelerinin yanı sıra, dağ koyunlarının böbrek bölgesindeki yağları yemek için onlara saldırıp, daha sonra hayvanların enfeksiyon kaparak ölmesine yol açtıkları da kayıtlar arasında yer alıyor.
    Son olarak Avustralya, Yeni Zellanda çevresindeki her renkli egzotik canlı gibi Kea Papağanları nında nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya. Dünyanın tek dağ papağanı olan bu tür, %60 lık nedenlerle insanların onların yaşayacağı bölgeleri tahrip etmesinden kalan kısım ise sürüngenlerin Keaların üreme zamanları yumurtalarını yiyip, yuvalarını tahrip etmesinden kaynaklanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder