16 Haziran 2015 Salı

Uzaylıya Benzeyen Cadı Makigili (Tarsier) (Tersiyer)

   

    Cadı Makigillerinin ingilizcedeki ismi "Tarsier" olmakla beraber bizlerde bazen "Tersiyer"olarak kullanmaktayız. Güneydoğu Asya adalarında yaşıyan ufak primatgillerdendirler.
    Sizi hipnoz edecekmiş gibi bakan kafasına göre çok iri olan 16 mm çaptaki gözleri, aslında kendi beyinlerinden de büyüktür. Primatların en ilkellerinden biri olan bu ürkek hayvanlar kaçma konusunda adeta doktora yapmışlardır.
    Tırmanma, sıçrama ve kaçma durumlarınd inanılmaz çevik ve hızlı olabilirler. Ayrıca bir ağaç dalına tutunduklarında dalın bir parçasıymış gibi kamufilaj sağlarlarken o denli sıkı tutunurlar ki onları daldan ayırmanın da mümkünatı yoktur.
    Bir diğer adı da uzun bacaklıgiller olan bu primarların uzunlukları 9-16 cm arası, kuyrukları ise 13-28 cm arasıdır. Yaşadıkları ülkede sevimliliklerinden dolayı evcil ev hayvanı olarak beslenmektedirler. Uzun atlayışlarda kuyruklarıyla denge kurarak ondan destek alırlar.
    Cadı Makigilleri gece avlanan canlılardır. Gündüzleri ise sık bitki yoğunlukları arasında saklanmayı tercih ederler. Sadece etebur olan bu canlılar primat takımı içinde bitki yemeyen tek topluluktur. Yiyebileceği büyüklükteki camlı ve böcekleri avlarlar. Yaklaşık 6 ay süren hamileliklerinden sonra Tarsier ler genellikle tek yavru doğrurlar
    Gözlerindeki sabit bakışve duruşları açısından onları sevimli birer uzaylıya benzetmekte mümkündür.


__Wikipedia İnfo__
Tarsiers are haplorrhine primates of the family Tarsiidae, which is itself the lone extant family within the infraorderTarsiiformes. Although the group was once more widespread, all the species living today are found in the islands ofSoutheast Asia.
Tarsiers are the only extant entirely carnivorous primates: they are primarily insectivorous, and catch insects by jumping at them. They are also known to prey on birds, snakes, lizards, and bats.[14]
Pygmy tarsiers differ from other species in terms of their morphology, communication, and behavior.[18] The differences in morphology that distinguish pygmy tarsiers from other species are likely based on their high altitude environment.
All tarsier species are nocturnal in their habits, but like many nocturnal organisms, some individuals may show more or less activity during the daytime. Based on the anatomy of all tarsiers, they are all adapted for leaping even though they all vary based on their species.
Ecological variation is responsible for differences in morphology and behavior in tarsiers because different species become adapted to local conditions based on the level of altitude. For example, the colder climate at higher elevations can influence cranial morphology.
Gestation takes about six months, and tarsiers give birth to single offspring. Young tarsiers are born furred, and with open eyes, and are able to climb within a day of birth. They reach sexual maturity by the end of their second year. Sociality and mating system varies, with tarsiers from Sulawesi living in small family groups, while Philippine and western tarsiers are reported to sleep and forage alone.
Tarsiers tend to be extremely shy animals

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder