26 Haziran 2015 Cuma

Büyüleyici Mavilikleriyle Morpho Kelebekleri / Blue Morpho Butterfly


    Bu güzeller güzeli canlı renklere sahip kelebekler 29 un üzerinde türe ve 147 civarında da alt türe sahip bir kelebek grubudur.
    Adeta HD görüntü kalitesinde renklere sahip olan bu güzel canlılar çoğunlukla daha ılıman olan Meksika, Güney Amerika ve bazı türleri de Orta Amerika da yaşamaktadırlar. Genellikle 7,5 cm civarında kanat açıklığı olan Mavi Morpho Kelebeklerinin en heybetlileri 20 cm civarında olabiliyorlar.


    Kelime anlamı olarak değiştirilmiş, değişen anlamı taşıyan bir isme sahipler. Büyük ihtimalle tırtıldan kelebeğe dünüştükleri için de bu ismi almışlar. Bu muhteşem yaratıklar yağmur ormanlarında ağaçlara öbekler halinde kondukları zaman, kanatlarının büyüleyici renkleri güneşte parlar ve o an yağmur ormanlarının üzerinden uçan pilotlar dahi bu güzel parlak Mavi Morpho Kelebeği (Blue Morpho Butterfly) öbeklerini farkedebilirler.


    Bu denli fark edilebilir olmaları aslında onları birazda tehlikeli duruma sokuyor. Zaten kısacık olan ömürlerinde kelebek avcılarının tuzaklarına da düşebiliyorlar. Doğduklarından itibaren koza ve kelebek olarak tüm ömürleri toplamda sadece 115 gündür. Tırtıl oldukları dönemlerde genel şekilde yapraklarla beslenen Mavi Morpho Kelebeği sonraki dönüşümde kelebek olduğunda ise çıkıntılı hortuma benzeyen ağız yapısıyla bitkilerin, çiçeklerin sıvılarıyla, öz sularıyla beslenmeye başlar. Tüm kelebek türlerinde olduğu gibi onlarında tat alma duyusu ayaklarındadır.


    Yağmur ormanları başta olmak üzere, doğanın insanlar tarafından büyük bir hızla yok ediliyor olması diğer canlılar gibi Mavi Morpho Kelebekleri (Blue Morpho Butterfly) için de büyük tehdit oluşturuyor. Onları yakalayıp koleksiyonuna eklemek isteyen insan tehlikelerinin yanı sıra diğer tehlikelerde vahşi doğadaki sinek kapan çiçekleri ve diğer yırtıcı canlılardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder