25 Haziran 2015 Perşembe

Palm Yağı İçin Yok Edilen Yağmur Ormanları ve Evsiz Kalan Orangutanlar / Shame of Humanity


    Kısır döngü içinde her şeyin birbiriyle muazzam derecede bağlantısı var. Dünyada afiyetle yenen ve sürekli talep edilen palm yağı içerikli NUTELLA yüzünden yağmur ormanları her geçen gün büyük bir hızla yok ediliyor.


    Ağaçlardan Palm Yağı (Palm Oil) elde edebilmek için ağaçlar resmen katlediliyor. Bunların yanı sıra zavallı orangutan ırkının evi olan ağaçlar yok olurken, ağaç katliamı yapan kişiler orangutanların bu sektörde zararlı olduğunu düşündüğü için yüzlercesini iş makineleri ile ezerek katlediyorlar.


    Orangutan Cinsi insansı maymunların ağaçlarda en fazla yaşayanları ve yuva yapanlarıdır. Hatta "Orang Hutan" kelimesi Endonezya dilinde "Orman Adamı" anlamı taşımaktadır. Bu kızıl kürklü becerikli canlılar, eğlence sektöründe, sirklerde eğitilip insanları güldürmek için hunharca yakalanıp, doğal ortamlarından koparılıp aşağılanmaktadırlar. Bu da yetmezmiş gibi evleri ellerinden alınıyor, yok ediliyor ve ölüme mahkum bırakılıyorlar...


    Palm Yağı (Palm Oil) son yıllarda hızla ve büyük bir oranla talep edildiğinden dolayı, palm yağı ekimi orangutanlarının yağmur ormanlarındaki alanlarının üzerine çıkarak onları kısıtlamış ve ölüme terk etmiştir. Korkunç sonuç ise son 20 yıl içinde varlıklarının % 90 a yakını yok olmuştur. Bu da demek oluyor ki son 20 yılda ölen orangutan sayısı yaklaşık 50,000 civarındadır.


    Marketlerde satılan çoğu ürünün içinde bulunan Palm yağı üretmek için katledilen yağmur oramanları (rainforest) yerine ekilen ve sürdürülebilirliği olmayan şekilde elde edilmektedir. Ayrıca sağlık içinde kötü olan Palm yağında doymuş yağ oranı oldukça yüksektir. Bu yüzden kan basıncını yükselterek, kolestrolü arttırır ve bunun sonucunda da kalp rahatsızlıklarından, obeziteye kadar bir çok sağlık problemi oluşturur.


   Dünyada bu tarz vahşet yanlısı ve yok edici insanlar olduğu sürece dünyanın sonunun çok da uzak olmadığını düşünüyor insan ve bu kişilerin yetiştirdikleri kayıp nesillerde üzüyor beni... Dilerim ki duyarlı insanların yaptığı çalışmalar ve projeler bu tarz şeyleri durdurur. Yoksa bozulan doğa şartları, nedensiz fırtınalar, küresel ısınmanın sonuçları; gösteriyor ki doğa her zaman kendinden alınanı geri alacaktır...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder