30 Eylül 2014 Salı

Köpeklerde Tırnak Bakımı

    Tırnak kesmeye, köpeğinizin henüz daha yavruyken alışmasını sağlayın. Yavru köpeklerin tırnakları iğne gibi sivri ve keskindir. Onların uçlarını kesmek  ve köreltmek, ilerideki kesimler için iyi bir egzersiz olur. Genelde köpekler tırnak kesim olayından rahatsız olur ve korkarlar. Yavruyken yapılan bu egzersizler birazda olsa onun alışmasına neden olacaktır. Aynen yıkanmayada yavruyken daha kolay alışmaları ve büyünce suyu sevmeleri gibi. Genellikle sürekli yürüyüş yapan köpeklerin tırnakları, kendiliğinden törpülenmiş olur. Ancak bu tür köpeklerde yere temas etmeyen kör tırnağın kesilmesi gerekmektedir. 
    Bunun yanında sık sık dışarı gezmeye çıkamayan köpeklerin tırnaklarınında periyodik olarak kesilip törpülenmesi gerekir. Aksi taktirde canlı doku tırnakta ilerleyip ve kesim sırasında kanamaya neden olur ve canını daha çok yakar sizide korkutabilir. 
    Tırnak orta kısımda damar ve sinirler içeren canlı doku ve onun ilerisinde ölü tırnak dokusundan oluşmaktadır. Tırnak kesilirken ölü dokunun kesilmesi gerekir eğer canlı dokuyu da keserseniz kanamaya neden olursunuz. Beyaz tırnaklı köpeklerde canlı doku ve ölü doku sınırı kolayca ayırt edilir, fakat siyah tırnaklı köpeklerde dikkatli davranmak gerekir bu yüzden çok derine gitmemekte fayda vardır. Genel olarak tırnak uzunluğu ayak parmağının altındaki yumuşak doku ile aynı hizada olmalıdır. Bunu ayarlamak için tırnak makasını ayak altındaki yumuşak doku ile aynı hizada tutup tırnağı tırnak makası içine alıp kesmelisiniz. 
    Tırnak kesimi için özel olarak tasarlanmış tırnak makaslarından yararlanılır. İnsanlar için üretilen tırnak makasları bu iş için uygun değildir uzunluğu ayarlayamayacağınız için köpeğinize zarar verebilirsiniz. İlk kez tırnak kesim işinin nasıl yapıldığını Veteriner Hekiminizden öğrenebilirsiniz. Hiç bir zaman kanamaya neden olabilecek şekilde tırnak kesmeyiniz. Eğer tırnak kanıyorsa, o zaman pıhtılaşmayı sağlayan bir oksijenli su ile gazlı bez gibi aparatları kullanmalısınız , elinizde gümüş nitrat içeren ürün varsa kanamayı durdurmak için kullanabilirsiniz . Eğer kanama durmuyorsa tüm patiyi bandaja alabilirsiniz. Bunda da sonuç alınamıyorsa ve yara ilerleme göstermiş ise kesinlikle veteriner hekiminize danışınız. Eğer tırnak kesimi işlemi için kendinize güvenmiyorsanız, o zaman bu işi bir uzmana bırakınız.




1 yorum:

  1. tırnak kesimi önemli internet'te http://petzzkuafor.com/kopek_tirnak_kesimi bu sayfayı gördüm doğru hizmet için düşünülebilir

    YanıtlaSil