26 Eylül 2014 Cuma

Köpeklerde Görme ve İşitme Gücü

   

    Bütün evcil köpeklerini Pekin köpeğinden, Danua köpeğine kadar bütün soyların gözleri ve kulakları, ortak ataları kurttan miras kalmıştır.
    Kurdun bütüm duyuları iri av hayvanlarını sürü halinde bir avcının geçirdiği evrimin sonucudur; ama bu duyular farklı köpek soylarına "yapay seçme" yoluyla uyarlanmış ve gelişmiştir. Sözgelimi; İngiliz tazısı gibi görerek iz süren tazılar elde etmek için, yüzyıllar boyunca gelecekte çiftleştirilmek amacıyla görme yeteneği özellikle yüksek yavrular seçilmiştir; böylece zamanla ortaya çıkan sonuç, bütün ingiliz tazılarının görme gücünün, kurdunkine oranla daha yüksek olmasıdır.
    Aşağı yukarı bütün evcil hayvanlarda ortaya çıkmış değişikliklerden biri, gözlerin kurtta olduğu gibi yanda değil, ileri bakmasıdır. Kurtlar ve evcil köpekler öbür bazı etçiller kadar iyi işitmezler; çünkü genellikle, görmenin işitmeden daha önemli olduğu alaca karanlıkta avlanırlar. Buna karşılık, geceleri avlanan tilkilerin bir kurda oranla çok daha iyi işittikleri sanılmaktadır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder