24 Eylül 2014 Çarşamba

Köpekgillerde Post, Kafa ve Kuyruk

 
     Köpekgillerin postları, birçok farklı boyut ve dokuda tüyün oluşturduğu tüylerle kaplıdır. Köpekleri sıcak tutmaya yarayan kürk, soğuk iklimlerde daha sık, sıcak yerlerdeyse daha kısadır; iki tabakadan oluşmuştur: Genellikle tek renkte ince tüylerden oluşan alt kürk; kaba tüylerden oluşan, koruyucu bir işlev gören üst kürk.
    Doğal yağları sayesinde postun su geçirmemesini sağlayan bu tüylerin farklı renkleri, kürke çizgili ya da benekli bir görünüm verir. Farklı post renkleri beyaz, siyah ve sarımsı kahverenginin çeşitlemeleriyle ortaya çıkmıştır. İster kurt gibi iri, ister iri kulaklı tilki gibi ufak olsun, doğada yaban yaşamı süren bütün köpekgillerin kafaları uzun, kulakları diktir; dişleri düz bir çene boyunca dizilmiştir.
    Uzun, düz, çoğunlukla kabarık tüylü, siyah ya da beyaz uçlu kuyrukları da hep birbirine benzer. Köpeğin en önemli donanımlarından biri olan kuyruk, hızlı koşarken dengeyi sağlamaya, duyguları dışa vurmaya ve dik biçimde havaya kaldırıldığında topluluğun öteki üyelerine işaret vermeye yarar. Doğada yaşayan köpekgillerin hiçbiri, kuyruğunu sürekli kıvrık tutmaz. Köpeklerin  evcilleştirilmeleri sırasında, her köpek soyu için özel olarak belirli özellikleri seçme yoluyla, bütün bu niteleyici özellikler değiştirilmiştir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder