30 Eylül 2014 Salı

Köpekler Koku İzi Peşinde

    

    Köpekgillerin bütün üyeleri, insana oranla daha iyi koku alırlar ve büyük bir olasılıkla, kokuları görüntülerden daha iyi anımsarlar.
    Başka bir deyişle, insanlar bir odadaki eşyaları bulundukları yerlere göre akılda tutarken, bir köpek eşyaların düzenini farklı kokularıyla tanır. Yaban köpeği, kurt, çakal ve tilki gibi bütün doğada yaşayan köpekgil türlerinde koku alma en gelişmiş duyudur.
    Bu hayvanlar burunlarıyla avlanır, eşlerini burunlarıyla bulur ve kendi alanlarına giren her yeni yaratığın kimliğini burunlarıyla belirlerler. Başka hayvanların rahat mı, yoksa ürkmüş durumda mı olduğunu bile, kokularından anlayabilirler. Bir nevi korkunun kokusunu alırlar.
    Bu keskin koku algısını sağlayan şey, koku zerreciklerini çeken sarmal biçimli çok ince kemik kıvrımlarının yer aldığı uzun burunlarıdır. Belirli kuş avı köpeklerinde, öbür duyulara oranla koku alma duyusuna öncelik veren bir seçme işlemi uygulanmıştır. Sözgelimi, Bloodhound soyu köpekler çok iyi koku almalarına karşılık, uzağı iyi göremezler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder