11 Nisan 2015 Cumartesi

Sivas Kangal Köpek Cinsi ve Özellikleri...

    Kangal Köpekleri Türk kökenli olmakla beraber son derece iyi bir bekçi ve çoban köpeğidir. Sivas ın Kangal ilçesinden ismini almıştır.
    Kangal Köpeği Tarihi
    Türkiye de yapılan çalışmalar, Sivas Kangal Köpek Cinsini dünyada bir safkan köpek ırkı olarak tanıtmak üzerinedir. Tarihine göz atmak gerekirse; bu köpek ırkını Türk boylarından Kanglı (Kangar) isimli bir boyun Orta Asya göçleri esnasında getirdikleri düşünülmektedir. Türk boyları göç sırasında yanlarında, at, koyun ve köpek olmak üzere üç şey getirmişler.
    17. Yüzyıldan itibaren de Osmanlı Sultanları bu köpekleri yetiştirmiş ve isimlerine Samson denilmiştir. Kaynaklara göre Osmanlı Döneminde savaş esnasında Yeniçeriler tarafından hem savaşta, hem de askeri işlerde Sivas Kangalından yararlanılmıştır. Samson ismi ise Romalılarca Aslan demektir ve bu heybetli köpeğe bu isim yakıştırılmış, kangalları kullanan savaş birliklerine de Samsoncular denilmiştir.
    Kangal Köpeği Özellikleri
Kangallar genelde çoban köpeği olarak bilinse de aslında bekçi köpeği temasına daha yakın karakterde canlılardır. Çünkü en güçlü özellikleri arasında sahibine duyduğu sadakat ve sevgi sonucu sahibine ait olduğu eşyaları, ya da bir mekanı koruma iç güdüsüne daha yakın olacaktır. Çoban köpekleri genelde tek bir kişiye sadakat duymak yerine sürüyü yönlendirmekle görevlidirler. Bu koruma iç güdüsü ve dayanıklı, güçlü vücut yapılarının ardında çok iyi dövüşçüdürler. Kurt, çakal hatta ayı gibi yabani hayvanlara karşı tehdit oluşturup, korumak için etkin bir dövüş sergileyebilirler. Ancak Kangal köpekleri aile bireyleri ve çocuklar söz konusu olduğunda inanılmaz uysal hayvanlardır ve onlara karşı hiçbir tehlike barındırmazlar. Evliya Çelebi de seyahatnamesinde Kangal Köpekleri için aslanlar kadar güçlü ve iri cüsseli demiştir.

  Büyük bir alanda bakılması gereken Sivas Kangal köpeklerinin her gün egzersiz yapmaya ihtiyaçları vardır. Uzun yürüyüşlerle ya da kısa koşularla egzersizlerini gerçekleştirebilirler. Haftada bir tımarlanmaları ölü derileri atmaları açısından yardımcı olacaktır. Yine aşı ve tırnak bakımlarının yapılması gerekmektedir. Beslenilen yere göre yıkama ihtiyacı olabilir. Ilık hatta serin havalarda dışarıda kalabilirler. Özellikle iş yerlerinde bakabilecekleri yerleri olanların, koruması için beslediği görülür. Evler için tabiki uygun değildir. Ancak belki bahçeli evlerde bakımı sağlanabilir.

1 yorum: