20 Ekim 2015 Salı

Kılıç Balığı / Sailfish


   Kılıç Balığı' nın İlginç Özellikleri

Uzun mızrağını doğrultmuş bir ortaçağ savaşçısına benzeyen kılıç balığı, sıcak ve ılık denizlerin bu büyük yırtıcı hayvanı, balinaların en büyük düşmanıdır. Küçük balıkları zıpkınlayarak avlanır ve balıkçıların teknelerini kılıcıyla parçalar
    

    Kılıç Balıkları Hangi Denizlerde Yaşar?

Karadeniz, Akdeniz, Marmara ve Atlas Okyanusu' nda yaşayan kılıç balığının üst çenesi, vücudunun üçte ikisi oranında ve kılıç şeklinde uzamıştır. Tabiki yıllar içinde denizlerin kirletilmesi, ve bilinçsiz, yasak avlanma sonucunda bizim denizlerimizde bu muazzam canlıyı görebilmek gittikçe zorlaşmıştır. Kılıç Balığının uzunluğu üç-dört metre kadar, ağırlığı da genellikle üç yüz kiloya yakındır. Güzel havalarda su üzerine çıkarak sıçradığı görülebilir. 


    Kılıç Balığı En Hızlı Yüzenlerden

Deniz canlıları içinde en hızlı yüzenlerden biri olan bu balık, saatte 60 ile 90 kilometre hızla düşmanına saldırır ve o müthiş kılıcı ile avını paramparça eder. Bu yırtıcı hayvan, balıkçıların teknelerine de hücum eder ve kolayca delebilir. Üstelik ağları da parçalayıp yırttığı için, eti oldukça leziz olan bu balığı avlamak zorlaşır. 
    Özel olarak yapılmış ağlarla yakalandığı ve kılıcı aşağı gelecek şekilde tekneye çekildiği zaman kaçamaz ve debelenmeden durur. Bazı balıkçılar bu canlıyı tekneye sabitlenmiş özel zıpkınlarla da avlarlar. Gürültü ve ışıktan hoşlanmayan kılıç balıkları gece sessizliğinde avlanmayı tercih ederler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder