8 Mayıs 2015 Cuma

Mucizevi Arı Sütü ve Faydaları

    Arılar çok çalışkan ve fiziki açıdan da çok farklı sisteme sahip canlılardır. Ürettikleri bal ve süt kendi besinleri olduğu kadar tüm canlılar içinde oldukça yararlıdır.
    Genç işçi arıların tahminen 5-15 gün arası olanların yutaklarında salgılanan hypopharyngeal isimli maddeye arı sütü ismini veriyoruz. Arılar bal, su ve poleni kullanıp birleştirerek arı sütü üretimini gerçekleştirmekteler. Bildiğimiz tarzda sağma bir süt olmasa dahi süte benzer rengi ve kıvamından dolayı bu ismi almıştır. Dünyanın diğer yerlerinde "royal jelly" ismi verilen arı sütünün yadı ekşidir.
    Arı kolonilerinde ya da kovanlarında ana yani kraliçe arı, erkek arılar ve işçi arılar birlikte yaşamaktadırlar. Kovandaki arılar beslenme şekillerine göre yaşam süreleri uzayıp, kısalmaktadır. Mesela kraliçe arının uzun süre yaşaması gerektiği için çok özel şekilde beslenmektedir ve 5 ile 7 sene arası yaşayabilmektedir. Ancak işçi arılara daha az arı sütü ve besin verildiği için onlar kışın 6 ay yazın ise 35-40 gün yaşayabilmektedirler.
    Mucizevi arı sütünün içeriğine değinmek gerekirse çok yararlı besin, vitamin ve biyolojik aktif maddeler barındırmaktadır. Yüzde 66 sını su oluşturur diğer katılım maddeleri ise % 14,5 ile karbonhidrat ve % 13 oranında aminoasit ile en büyük ölçüde katılım sağlarlar. Bunun dışında B grubu vitaminleri yanı sıra A, D, E, H ve birazda C vitamini bulundurur. Yüksek miktarda kalsiyum ve bunun yanında potasyum, sodyum, çinko, demir, bakır, manganez yine az miktarda da fosfor içermektedir. Asitli bir yapısı olduğu için ph oranı 3,6-4,2 arasındadır.
    Kemik erimesi yaşayan kişiler menapoz döneminde bu doğal ürünü kullanabileceği gibi, çocukların gelişiminde de önemli bir rol oynayacaktır. Bilimsek açıdan taklit edilip üretilemeyen arı sürü oldukça faydalı ve mucizevi bir içeriğe sahiptir. Avrupa ve Asya ülkelerinde uzun yıllardır tüketilen arı sütünün, üretimi zahmetli ve çok miktardan bile az arı sütü alınabildiği için de maliyeti fazla olan bir iştir.
    Arı Sütünün Faydaları
    Yararları saymakla bitmeyen arı sütünün içindeki aminoasitler oldukça fazladır. Damar tıkanıklığını önleyerek damarları açar ve kalp, damar hastalıklarında alternatif bir kurtarıcıdır. Antioksidan içeriği sayesinde hücreleri yenileyerek, kanser oluşumlarını önlediği tespit edilmiştir. Hafızayı güçlendirir ve hipertansiyona iyi gelir. Kolestrolü kontrol altında tuttuğu gibi sindirim sistemini de güçlendirir.
    Hastalıkları ağır derecelerde olanlar doktorlarına danışarak belirli dozlarda bu yararlı ürünü kullanabilirler. Oda sıcaklığında 6 hafta dayanabildiği gibi dondurucuda 2 yıla dek korunabilmektedir. Henüz bir yan etkisi saptanmamıştır ancak, bir seferde 100 ya da 200 gr gibi aşırı miktarlarda tüketilmesi nabızı yükseltip, baş dönmesi yapabilir. Az miktarlarda kontrol altında tüketilmesi gereken arı sütünü, arı mamüllerine alerjisi olanlar kesinlikle kullanmamalıdırlar. Aşırı kiloya sahip kişiler kaloriyi hesaplayarak belirli dozlarda tüketebilmektedirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder