9 Mayıs 2015 Cumartesi

Köpekler Niçin İnsanların Yüzünü Yalar?

    Köpekler vıcık vıcık salyaları ile sahiplerinin ya da çoğu insanın üstüne koşarak elini, yüzünü yalamaya çalışırlar bunun sebebini merak edenler için okunması gereken bir yazı.

    Köpekler keyifli ve mutlu olduklarında, heyecanlandıklarında bunun bir göstergesi olarak kuyruklarını sallarlar. Köpekler eve gelen misafirlerin ya da sahiplerinin ellerini kollarını, yüzlerini yalarlar ve bu bazı insanlar için bir süre sonra rahatsız edici hatta tiksindirici bir hal alabilmektedir. Misafirleriniz ya da arkadaşlarınız köpeğinizin bu davranışından rahatsız olur ancak, sizi kırmamak için de fark ettirmemeye çalışırlar. Peki bu eli, yüzü yalama ritüellerinin altında yatan sebep sadece sevgi göstergesi olarak iç güdüsel bir hareket midir?

    Köpekler Niçin İnsanları Yalar?
Köpeklerin çoğu kişiye yaptığı bu ritüelin ardında sadece iç güdüsel olarak sevdiği ve hoşlandığı kişileri temizleme amaçlıdır. Öyle ki; köpekler ve kediler kendilerini temizlemek amacıyla yalarlar. Sahiplerini ve hoşlandıkları kişileri de yalayarak onları korumanın dışında temizleyerek sağdık olduklarını göstermek isterler. Bir diğer iç güdüsel neden ise; kediler ve köpekler yavruluktan beri annelerinin onları yalayıp temizleme davranışlarına maruz kalır ve kendileri de yavrularına aynı davranışları göstererek şefkat duygularını belli ederler. Aynı şekilde sahiplerine ve diğer hoşlandıkları kişilere şefkat ve sevgi göstermek isteyen köpek ve kediler onları yalarlar.

    Özellikle köpekler sahiplerinin üzgün ve morali bozuk olduğunu hissederse köpeği ona şefkatli davranıp teselli etmek için elini, yüzünü yalayabilir. Sürü hayvanı olan köpekler için yalama davranışı, bir tür saygı sunumu ve göstergesidir. Bu durumda evcil köpekler de sahiplerini sürü lideri olarak gördüklerinden dolayı ona saygı göstermek isterler. Bu davranışları da onu yalayarak gösterirler. Bu doğal ve iç güdüsel bir davranıştır. 
    Köpeğinizin bu davranışı sergilemesini istemiyorsanız, caydırıcı yollarla istemediğini göstererek eğitmeye çalışabilirsiniz çünkü herkes köpeklerin salyasından hoşlanmayabilir ve köpeklerin nefes kokuları kötü olduğundan bunu hijyenik bulmayıp, tiksinebilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder