14 Temmuz 2016 Perşembe

Kedilerin Özellikleri ve Cinsleri

Kedilerin Özellikleri ve Cinsleri

    Kediler, kedigiller ailesinin etçil olan memelileridir. Evcil kedilerin (Felis Catus), avcı ve etçil kedigillere özgü bir yapısı vardır. Kesı yüzlü büyük bir başı, güçlü çeneleri, esnek bir yay biçimindeki sırtı, çabuk gevşeyebilen güçlü kaslarıyla dikkat çeker. Tırnakları, diğer kedigillerde olduğu gibi içeri çekilebilir. Gözbebekleri, zayıf ışıkta yuvarlaktır, ancak güçlü bir ışıkta basit bir dikey yarıya indirgenir. Böylece kediler yarı karanlıkta dahi görebilirler. Kedi Gözünden Dünyanın Farklı Göründüğünün Kanıtı Makalemize BURADAN göz atın...
    Kediler, son derece sinirli canlılardır; bu sebeple fizyoloji uzmanlarının ilgisini çekmişlerdir. Kedilerin özelliklerinden biri de çok yüksekten düştüğü durumlar dışında, her zaman dört ayağının üstüne düşmesidir.
Evcil kediler; üç grupta toplanan çeşitli ırklara ayrılırlar; Tüysüz (çıplak) kediler; kısa tüylü kediler ve uzun tüylü kediler.
    Birinci grupta yer alan tüysüz kediler eskiden Meksika' da yaşamışlardır. İkinci gruptaki kısa tüylü kediler birçok ırkı kapsar. Bunların arasında öncelikle yuvarlak başlı, sarı-turuncu gözlü ve gri-mavi tüylü Chartreux Kedisi sayılabilir. Mavi İngiliz ve mavi Rus Kedileri de bunlara oldukça benzerler. Siyam kedilerinin vücutlarıysa uzamış biçimdedir; üçgensi bir başı, açık renk tüyleri ve esmer ya da maviye kaçan renkte ayakları vardır. Tipik Siyam kedisinin gözleri eğik bir çizgi biçimindedir ama bir de gözleri yuvarlak Siyam Kedisi vardır; Buna da Birmanya Kedisi denir.


Habeşistan Kedisi, sivri uzun kulaklı ve siyah benekli kızıl-kahve tüylüdür. Man adasının ünlü kedisi, kuyruğunun bulunmayışı ve arka bacaklarının uzunluğuyla dikkati çeker. Ama kısa tüylü kedilerin en yaygınları sokak kedileridir. Tüyleri çok değişik renklerde, siyah beyaz, siyah-beyaz, çizgili (tekir) ve benzeri olabilir.

Kedilerin Rengi Genlere Bağlı

    Yapılan araştırmalar, kedilerde rengin on gene kadar bağımlı olduğunu göstermiştir. Tüylerin sarı, beyaz ve siyah olmak üzere üç renkli oluşunun dişilere özgü bir özellik olduğu da bilinir. Simsiyah kedinizin yavrularından biri bembeyaz diğeri van kedisi özellikleri taşırken, bir diğerinin tekir renginde olabilmesi bu gen özelliğinin bir göstergesidir.

Avrupa Yaban Kedisi

    Avrupa Yaban Kedisi (Felis Sylvestris) 80 cm boya erişebilen, 30 cm uzunlukta kuyruğu olan güçlü bir etçildir. Ağırlığı 10 kilogramı bulabilir. Tüyleri çizgilidir. Yaban kedisi ormanlarda ve çalılıklarda yaşar. Bu tür, evcil kedinin atası değildir; evcil kedinin, tüyleri kaplan postunu andıran eldivenli kediden ya da Libya Yaban Kedisi' nden geldiği sanılır. Zaten, kediler ilk olarak Afrika' da, daha doğru bir deyişle Mısır' da evcilleştirilmişlerdir.

Uzun Tüylü Kediler Grubu

    Üçüncü gruptaki uzun tüylü kedilerin arasında en başta mavi, beyaz krem rengi ve benzeri olabilen sık ve ipek gibi çok güzel tüylü kediler gelir. Bu gruptaki kediler arasında özellikle Ankara Kedisi, Van Kedisi, İran Kedisi sayılabilir.

Ankara Kedisi

Anavatanı Ankara olan Ankara Kedisi, günümüzde Avrupa' da çok tutulan İran kedilerilerinin atasıdır. Ankara Kedileri' nin başlıca özellikleri, yukarısı geniş kafalarının aşağıya doğru inceldikten sonra çeneye doğru yuvarlaklaşması, dipleri yünümsü tüylerinin uçlara doğru ipeksi bir görünüm almasıdır. Tüyleri bembeyaz renkli olan Ankara Kedisi' nin gözleri bademsi, mavi, amber, sarı ve benzeri renklerdedir. Ankara Kedisi Fiyatı petshoplar aracılığıyla almak isteyenler için 400 lira - 500 lira civarındadır. Eskiden beri Ankara Kedileri' yle karıştırılan İran Kedileri daha kısa bacaklı, daha uzun ve yünümsü tüylü, kısa kuyrukludurlar. Boynu kuşatan kabarık tüyler bir çeşit sevimli yaka oluşturur. İran Kedileri, çeşitli renklerde olabilirler.


Van Kedisi

Van Kedileri' nin uzun tüyleriyse, baştaki ve kuyruktaki turuncu-sarımsı lekeler dışında, bembeyazdır. Yüz, kulaklardan başlayıp çeneye doğru sivrileşir, çenedeyse yeniden yuvarlaklaşır. Gözleri açık amber rengindedir. Van Kedisi Fiyatı petshoplardan alınmak istenirse 400 lira ile 600 lira arasında değişmektedir.

Kediler Ne Zaman Evcilleştirildi?

Mısır' da millattan önce 2500' e doğru, evcilleştirilmeye başlanan kediler, su kuşlarının avlanmasında kullanıldı ve kısa sürede de tanrılaştırıldı. Tanrıça kedi Bastet' in Mısır' ın tanrılar tapınağında seçkin bir yeri vardı. o dönemlerde bir kedinin ölümünden sonra sahipleri ağlayıp sızlanırlardı. Mısır' da binlerce kedi mumyalanmış ve yeraltı gömütlüklerinde toplanmıştır.
Avrupa' ya İlkçağ' da getirilmiş olan kediler burada uzun zaman boyunca ender olarak görülmüştür. XVII. yüzyıldan sonra da tam anlamıyla benimsenerek evcilleştirilmişlerdir.

Yaban Kedilerinin Özellikleri

Yukarı bahsi geçen Avrupa Yaban Kedisi ve eldivenli kedi dışında, dünyada başka yaban kedileri de vardır. Sözgelimi, Afrika' da koyu altın renkli ve kısa tüylü Batı Afrika Kedisi, Afrika kıtasının güneyinde yerleşmiş benekli, siyah ayaklı kedi vardır.
Asya, küçük kedigiller bakımından çok zengindir. Bunlar arasında çok yayılmış olan turuncumsu renkli ve yuvarlak kulaklı olan bozkır kedisi ya da manul sayılabilir. Bengal Kedisi (Felis Bengalis) küçük bir panter gibi beneklidir. Bir de Güneydoğu Asya ırmanları dolaylarında yaşayan avcı kedi ya da Viveris Kedisi vardır. Borneo' daysa buraya özgü bir kedi yaşar. Güney Amerika' da pekçok yaban kedisi bulunur. Bunların arasında boğum boğum kuyruklu And Kedisi, gene Andlar' a özgü olan ve yaşayan Kodkod ve Arjantin otluk bozkırlarının gri tüylü kedisi, Pampa Kedisi sayılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder