22 Ağustos 2016 Pazartesi

Köstebeklerin Özellikleri ve Yaşam Alanları

Köstebeklerin Özellikleri ve Yaşam Alanları

Köstebekler, böcekçiller grubunda yer alan memeli canlılardır. Bu takımın önemi, en eski biçimleriyle, üç ayrı takımın hareket noktası olmasından kaynaklanır:
Söz konusu takımlar şöyle sıralanabilir; 1. Uçan Abalı Memeliler. 2- Uçan Memeliler (yarasaları kapsar) 3- En gelişmiş üyeleri insanımsılar olan primatlar, böcekçiller arasında, köstebekler, kazıcı etkinlikleriyle yer altı yuvalarındayaşamaya uyarlanmış çok özelleşmiş hayvanlardır. Ön üyeleri evrim sırasında, enlemesine bir konum kazanmış. ve aynı takımın kazıcı olmayan türlerinin ön ayaklarına göre o kadar önde yer almıştır ki, dirsekler kulak açıklığı düzeyinde bulunur. Bu ön üyeler, eller dışında, hemen hemen tümüyle derinin altına gömülmüştür. Eller geniş ve beş parmaklıdır. Burada döner kemiğe özgü orak biçiminde bir susamsı kemiş seçilir. Köstebeklerin gözleri çok küçüktür ve aralarında görmek için anca dar bir yarık bırakan kalın göz kapaklarıyla örtülüdür. Bu sebeple, her ne kadar gözbebekleri az çok normal bir yapı gösterirse de, bazı köstebekler kördür.

Avrupa Köstebeği

Avrupa köstebeği (Talpa Europaea) 15 cm boyunda uzun silindir biçiminde bedeni, 3 cm kuyruğu olan, kadife gibi kısa ve sık tüylü, başı hemen hemen doğrudan gövdeye bağlanmış küçük bir hayvandır. Uzamış olan burun bölgesi, ucu toprağı kaldırmaya, delmeye yarayan ve çok nazik bir dokunma organı oluşturan özel kemikçiklerle donanmış, domuz burnuna benzer bir oluşumla son bulur. Gözleri küçük ve körelmiştir hatta bazılarında deriyle örtülüdür. Ama koklama ve işitme organları, iç kulağı çok gelişmiştir. Ön ayakları kısa ve güçlüdür, iç bölümünü kesici bir hale getiren orak biçiminde kemikle ve çok gelişmiş tırnaklarla donanmış büyük bir elle son bulur.

Köstebek Yuvalarının Özellikleri

El içi kazmayı kolaylaştıracak şekilde dışa ve geriye dönüktür. Köstebekler, yıl boyunca aktiftirler ve kış uykusuna yatmazlar. kışları, toprağın altında daha derine inerler, ilkbaharda her zaman aynı amaca yönelik olan bir plana göre karmaşık bir dehlizler ağı oluşturur. Köstebek yuva ve sığınak olan merkezi bir odada son bulan kalıcı geçitler ve av geçitleri olmak üzere iki çeşit dehliz kazar. Dehliz aralıklı olarak kazılan toprağın atıldığı bir tür hava deliğiyle dışarı açılır ve bu açıklıkların bulunduğu yerlerde "köstebek toprağı" denen küçük yığınlar oluşur. Köstebek aslında yararlı bir canlıdır. Çükü çok miktarda kurtçuk, böcek ve kurtu yok eder. Ancak kazdığı dehlizleri ekili alanları altüst eder.
Avrupa' da iki tür köstebek daha yaşar; Talpa Caeca, Avrupa köstebeğine çok benzer; Akdeniz ülkelerindeki Talpa Romana' nınsa çok güçlü dişleri vardır. Yakın cinslerden Scalopus kuzey Amerika' da. Mogura' da Japonya' da yaşar.

Yıldız Başlı Köstebek


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder