Dinozorlar yeryüzünün ilk sahipleri değiller. Yaşam dinozorlardan milyarlarca yıl önce, en basit canlının, tek hücreli canlıların ortaya çıkması ile başladı. Sonrasında ise çok hücreli canlılar, sürüngenler ve memeliler ortaya çıktı.
İlk Canlılar 3 Milyar Yıl Önce
Yeryüzündeki ilk hayat belirtileri tek hücreli canlılarla başladı. Bu canlılar; su yosunları ve bakterilerdi. Bu canlılara ait kayalarda bulunmuş fosiller rekor bir şekilde tam 3 milyar yaşındaydı. Kuzey Amerika da bulunan Yellow Stone Parkı ndaki sıcak kaynak sularında su yosunları ve basit bakteriler yer alıyor. Bu görünen durum 3 milyar yıl öncesine çok benziyor olabilir.
Denizde Yaşam 600 ve 530 Milyon Yıl Önce Başladı
Balıklardan önce denizler, okyanuslar başka türlü değişik türde canlıların evi olmuştur. Bunlardan çoğu bugünkü deniz canlılarına benziyordu; Denizanası, deniz solucanı ve kabuklular gibi. Fakat trilobit ismi verilen canlı, günümüze ulaşamadı. Bu canlının sert ve eklemli bedeni sayesinde kolayca hareket ediyor ve görünüşü de zırha benziyordu. Tehlikeli durumlarda bir tespih böceği gibi davranarak, yuvarlak oluyor ve kendisini bu şekilde savunuyordu.
Yapraksız Bitkiler ve Böcekler 410 ve 280 Milyon Yıl Önce
İlk bitkiler yeryüzünün, oksijenin ve o dönemki tüm durumların kapsamında ancak 4-5 cm boyunda yapraksız ve çiçeksiz şekildeydiler. Bu bitkilerin oluşturabildiği minyatür ormanlarda, kırkayaklar bu bitkileri yiyerek yaşıyor ve aynı zamanda akrepler de bu kırkayakları avlıyordu. Bu olay neredeyse tarihin ilk ekosistemlerinden biriydi.
Denizde İlk Balıklar 390 Milyon Yıl Önce Yaşamaya Başladı
Bir omurgaya sahip ilk canlı türü balıklardı. Eusthenopteron isimli, ön kanatları aracılığıyla yürüyen balığın yine aynı dönemde karaya çıktığı düşünülmektedir. Bu balık evrim zincirinde kara hayvanının atası kabul edilmektedir.
Amfibiler Devri (370-280 M.Y.Ö.)
Amfibiler hem kara, hem de suda yaşayıp, bu bölgelere yumurtalarını bırakıyorlardı. Balıktan türeyen bu canlı türünün, kanatları ve pulları bulunuyordu. Bazı amfibiler oldukça büyüktü. Örnek vermek gerekirse; Icthyostega 1 metre uzunluğundaydı. Fakat bacakları vardı ve karada da yürüyebiliyordu. Ancak zamanın büyük çoğunluğunu suda geçiriyordu.
Sürüngen Devri (310 M.Y.Ö.)
Karada amfibiden daha fazla sürüngen vardı. Bilim adamları bir grup sürüngenin memelilerin ataları olduğunu savunmaktadır. Dimetrodon da bu grubun bir üyesiydi.
Uçan Böcekler ve Yüksek Ormanlar (300 M.Y.Ö.)
Artık eskisi gibi küçük bitkilerin yerini dev ormanlar almaya başlamıştı. Bu belkide yeryüzündeki oksijen kaynaklarının fazlasıyla artması sonucu yaşanmış bir durumda olabilir. Bu dev ormanların içinde tayyare böceği gibi uçan böcekler bulunuyordu. Bazılarının kanat genişliği 70 cm e ulaşabiliyordu. Bunlar böcek korkusu olanların görmek bile istemeyeceği gelmiş geçmiş en devasa böceklerdi.
Dinozorların Ataları (245 M.Y.Ö.)
Sürüngen Archosaur lar -ki bazıları günümüzdeki timsahlara benziyordu- yeryüzünde yaşayan hayvanlar arasına bu dönemlerde katıldılar. Bazıları tür bakımından mesela Euparkeria dinozorların atalarından sayılabilir. Dinozorların devri ise; 220 milyon yıl önce başlamıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder