Bu ilginç leylek türü, çok ilginç ve egzotik bir canlı olmasının yanı sıra sanki dinozorlar çağından gelme bir şekle sahiptir. Diğer ismi ise; Balaeniceps Rex tir.
Kendisine balina kafalı leylek de denilir, bunun sebebi ise 20 cmlik enine de genişliği bulunan hantal gagasının olmasıdır. Doğu Afrika nın orta bölgelerinde ve Nil Nehri kollarının etrafındaki papirüs bataklıklarında yaşarlar. İnsancıl değillerdir, uzak durmayı tercih ederler. Sığ sularda yalnız olarak ya da çiftler halinde gezindikleri görünebilir. Uganda, Kongo ve Sudan tropik bataklıklarında da Pabuç Gagalı Leylekleri havada uçarken görmek mümkündür.
Birçok açıdan balıkçıl kuşlarla benzerlikler gösteren Pabuç Gagalı Leylekler, uçarken de onlar gibi davranarak başlarını geriye bükerek uçuşlarını sürdürürler. Orta parmaklarındaki çentiklerde balıkçıllarda bulunan özelliklerdendir. Diğer parmakları eşit uzunlukta ve pençeleri perdesizdir. Hantal ve işlevsiz gibi görünen gagasıyla, kendi üzerindeki tozları nasıl temizlediğini bilemiyoruz, özellikle but kısımlarındaki tozlu tüyler belki de bu kısımları çok iyi temizleyemediği için öyledir.
Pabuç Gagalı Leyleğin genel özellikleri bir balıkçıl kuşa nispeten daha çok leyleklere yakın olmaktadır. Fiziksel özellikleri bakımından leylekleri andıran Pabuç Gagalının, uçarken tiz sesler çıkardığını söyleyen kişiler olsa da bu kesinlik taşımamaktadır. Leylekler hislerini belli etmek için gagalarını takırdatırlar, aynı davranış Pabuç Gagalı Leylekte de gözlemlenmektedir.
Gagası bir potini andırdığı için ismine Pabuç Gagalı Leylek denmiştir. Ancak bu gagası onun avlanmada işine yaramaktadır. Özellikle çamurlu suları karıştırarak, zargana ve akciğerli balık bulmasında işe yaramakla beraber, çok aç kaldığı zamanlarda kurbağaları, yavru kaplumbağaları ve küçük memelileri de yiyebilir. Pabuç Gagalı Leylekler bataklıktaki kuru alanlarda yere yuva yaparak, iki yumurta bırakırlar. Yuva alanı yaklaşık 3 metre çapta olur ve burayı temizlemede erkek kuş, dişiye yardım eder. İlk zamanlarda tebeşirimsi olan bu yumurtalar zamanla lekeli hale gelir ve rengi kahve tonlara döner. Hem erkek Pabuç Gagalı hem de dişi kuluçkaya yatar ve süresi 30 gündür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder