Dikkat ederseniz çoğu evinde köpek ve kedi besleyenler bebekleriyle, evcil hayvanlarının nasıl iyi iletişim kurduklarına dair komik ve eğlenceli videolar yayınlıyorlar. Kediler normalde baskıyı, sıkıştırılmayı sevmeyen hayvanlar oldukları halde, onu sıkan ya da kulağını ısıran bebeğe genellikle hiç zarar vermiyorlar.
Ve insanlarla dostlukları 30 bin yıl öncesine dek dayanan sadık dostlarımız köpekler. Onlar da çoğu videoda gözlemlediğimiz gibi evin çocuklarıyla ve bebekleriyle oyun oynamaya bayılıyorlar. Peki bunların altında yatan hayvan psikolojisi nedir? Evcil hayvanlar sahipleriyle bir tür telepatik ilişki kurarlar ve artık bir zaman sonra, sadece bakışlarından onların ne demek istediklerini anlarlar. Aynen anne ile çocuk arasında oluşan ilişki gibi, köpeğinizin gözleri korktuğu an nasıl sizi arıyorsa, sizde ona kızdığınızda konuşmasanız bile o bunu anlar.
Aynı şekilde evinize yeni bir aile üyesi geldiğinde ve sizin ona olan ilgi ve şefkatinizi, ayrıca korumacı tavrınızı gördüğünde, evcil hayvanınız bunun olması gerektiğini anlar ve sizin hareketlerinizi taklit ederek bebeğin korunması gerektiği düşüncesini benimser. Sonuç olarak onunla oyunlar oynar, onu eğlendirir ve dış etkenlere karşı korumacı davranır. Çocuk kulaklarını çekiştirip ona vursa dahi, hayvanınız bu davranışın kendi yavrularında olan ilkel oyun dürtüsünden kaynaklandığını ve bir tür sevgi gösterisi olduğunu bilir.
Köpekler dünya üzerinde primatlar haricinde insanlarla ve sahipleriyle göz temasında bulunan tek tür sayılırlar. Ancak evde beslediğiniz kedileriniz de yaptıkları hatalı ve yanlış davranışları bilip, sizin ona bakışınızdan bunları çözebilirler.
Çocuklar ve bebeklerle evcil hayvanlarınızın iyi geçinmesi, işte bunun altıdan yatan yavrular hep korunmalıdır psikolojisidir. Tabi nadir olarak özellikle kedileriniz de ve bazı cins köpeklerde kıskançlık dürtüsü tetiklenerek, eve gelen yeni aile ferdini kıskanıp zarar verme eğiliminde de bulunan istisna örnekler çıkabilir. Bu yüzden öncelikle evcil hayvanınızla, bebeğinizi ilk tanıştırdığınızda, hayvanınızın davranışlarını çok iyi analiz etmeli ve davranışları yönünde eğer aksi davranışlar sergiliyorsa eğitim aldırmalısınız. Köpekler genelde daha çabuk kabullenirler,
Eğer bebeğiniz doğduğunda ve emeklema dönemine geldiğinde evinize yavru bir evcil hayvan alırsanız, ikisi de beraber büyüyecek birbirlerini çok sevecek ve birbirlerinin çok iyi dostu olacaklardır. Evcil hayvanların, özellikle bebeklik ve çocukluk döneminde, çocuğun gelişimi ve psikolojisinde önemli rol oynadığı için, çocuk daha mutlu ve öz güveni olan bir birey olarak büyümektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder