Hayvan sürülerini koruman ve gütmek amaçlı olarak köpeklerden yararlanılmaya başlanması, çiftçilerin, köylülerin çok büyük miktarlarda keçi, koyun ve sığır yetiştirmeye başladığı M.Ö. 1000 li yıllara dek dayanmaktadır.
Romalı yazar Columella, M.Ö. 1. yüzyılda çiftlik hayvanlarının bakımı ile ilgili yazmış olduğu kitabında; çobanların kurtlardan ayırt edebilmek amacıyla beyaz çoban köpeklerini diğer renkteki köpeklere nazaran daha çok tercih ettiğini yazmış çünkü, çobanın kurt sanarak kendi köpeğini öldürebilme tehlikesine karşı böyle bir yönteme başvurulduğunu da eklemiştir. Kurtlar artık günümüzdeki teknolojik gelişmeler ve insanların artması, şehirlerin genişlemesiyle her ne kadar biraz daha ortadan kalkmaya başlamışsa bile Çoban Köpeği nin önemi apayrıdır ve hala dünyanın her ülkesinde Çoban Köpeği yetiştirilip, eğitilmektedir. Günümüzdeki çoban köpeklerinin de post renkleri beyaz ağırlıklı ya da beyaz lekelerle kaplı sarımsı ya da kahverengi tonlarda olabilmektedir.
Eski dönemlerde İskoçya civarında, geleneksel olarak yararlanılan çoban köpeği cinsi kuli diye adlandırılan, isminin İskoçya daki "Colley" isimli yerel kara koyunundan geldiği sanılınan bir cinstir. Bu cinsi hepimizin en iyi tanıdığı yer eskiden yayınlanan "Lassie" isimli dizidir. Oradaki Kuli cinsi köpek, o dizinin yayınladığı yıllarda çok ünlenmiş ve hatta bir çok kişi evlerinde bu cinsten köpekler beslemeye başlamıştı. Çok sevimli bir yanı olan kabarık uzun tüylü, beyazlı sarılı ve kahve tonlardaki tüyleriyle aslında dünyanın en güzel köpek soylarından biridir. Zekası ile yarışmalardaki iyi dereceleri ve insanlarla olan iletişimi de onu aslında ideal bir can yoldaşı yapıyor.
Belçika Çoban Köpeği ve Alman çoban Köpeği, 1880 lerde artık kurtların sürülere saldırma olaylarının hemen hemen bittiği dönemlerden sonra kullanılan ve açık renkli köpek geleneğini sonlandıran cinslerden olmuşlardır.
Avustralya da sığır sürülerini güden, ismi Avustralya Sığır Köpeği olan cinse bir diğer isim olarak çapkın köpek diyorlardı, nedeni ise köpeğin sığır sürülerini toplarlarken sığırları arkalarından çimdikleme yöntemi ile toplamasından kaynaklanıyordu.
İlginç bir geleneğin esiri olmuş eski İngiliz Çoban Köpekleri ise nadiren kuyruksuz doğabiliyorlardı ancak, çoğu zaman işin geleneksel gösteriş yanı ve hız için kuyrukları kesilmekteydi. Bunun en büyük sebebi ise kuyruklarının verdiği ağırlık ile hızlı koşamayan bir çoban köpeğinin hantal olmasından kaynaklanmasıydı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder