Ateş böcekleri doğanın en ilginç ve gizemli canlılarından biridir. Yaz gecelerinde görülebilecek bu muazzam canlılar, saçtıkları sarı ve yeşilimsi ışıkla görenlerin ilgisini çekmektedirler.
Ateş böcekleriyle karşılaşıp, bu güzel ışıltılı manzaraya tanıklık edenler gerçekten şanslıdırlar. Çünkü bu ilginç böceklerin bir diğer özelliği de yanıp sönebilen ışıklarının, yanlarına yaklaşan yabancılar olursa sönmesidir. Bu böceklerin korunma mekanizmasıdır, ışıklarını söndürerek yanlarına gelenlerin onları görme ve yakalama riskine karşı korunmuş olurlar.
Bilim adamları ateş böceklerinin bu soğuk nitelikli ışıklarını bilim dünyasında taklit etmeye ve üretmeye çalışsalar da tam bir başarı sağlanamamıştır. Doğanın bir mucizesi olan ateş böceklerinin ürettiği ışık soğuk ışık olarak bilinmektedir. Bilim dünyası bu ışığı taklit edebilirse, insanlar için yeni bir kaynak oluşturabilecektir ancak doğanın sahip olduğu bu üst düzey teknoloji oldukça gizemlidir.
Ateş böceklerinin karınlarının olduğu bölgede yer alan ışık organındaki gudde isimli madde iki tür ana kimyasal üretir ve bu kimyasallar aracılıyla ışık üretimi gerçekleştirilir. İşte bu iki kimyasaldan birini bilim adamları üretmeyi başarmış ancak diğerini henüz üretememişlerdir. Ateş böceği ışık saçma anında bu iki kimyasalı kullanırken, işlemi oksijenle de desteklemektedir. Ancak aniden ışığı açıp kapatabilme durumlarının nasıl oluştuğu henüz bulunamamıştır.
Doğanın en gizemli ve ilginç canlılarından biri olan ateş böceklerinin erkek cinsleri kanatları sayesinde uçabilirken, dişilerinde ise kanat yoktur ve uçamazlar. Aslında ışıklarını yakma nedenleri ise, gece dişileri kendilerine çekme sebebindendir. Bu şekilde bir ateş böceği üç saat süreye dek ışık saçabilir. Ateş böcekleri salyangozları ısırıp, zehir vererek onlarla beslenirler. Ateş böceklerini yiyen canlılar kusarlar ve hayatlarında bir daha ateş böceği yemezler. Çünkü ışık saçmalarına neden olan kimyasallar, onları yiyen canlıları zehirler. Siz hiç ateş böceği gördünüz mü?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder