3 Mart 2015 Salı

Köpeklerde Hiperaktif Davranış Sebepleri ve Tedavisi...

    Yavru köpeklerin hareketli, enerjik ve hiperaktif davranışları doğaldır. Bu bir davranış bozukluğu sayılmaz çünkü yavrular henüz dünyayı keşfetmeye çalışan heyecanlı bir çocuklardır. Ancak yetişkin köpeğinizde hiperaktif davranışlar devam ediyorsa bu bir davranış bozukluğu olarak kabul edilir.
    Yerlerinde hiç durmayan, sürekli hareket halinde olan yetişkin köpekler hiperaktiflerdir. Fakat sadece aşırı hareketlilik gösteren köpekleri, direk hiperaktif olarak isimlendirmek yanlış olur. Eğer köpeğiniz iyi bir eğitim almamışsa, nasıl davranacağını bilemediğinden, koşup, zıplayıp, havlayacakdır. Özellikle orta ve büyük boy cins köpeklerin sürekli dar alanlarda kapalı kalması ve yeteri kadar hareket edememesi de bu sonucu doğurabilir. Hiperaktiflik bir davranış bozukluğu olduğu gibi aslında aynı zamanda bir sağlık sorunudurda.
    Köpeğinizin doğal yaşamı gereği içindeki enerjiyi açığa çıkarması gerek ve bu özellikle apartman dairelerinde çok zor olacak bir konudur. Bu yüzden baskı gören hayvanlar ya parka götürdüğünüzde çok fazla hareketlilik gösterir ya da ev içinde havlayıp, zıplayıp sizi ve çevrenizdekileri rahatsız edecek yanlış davranışlarda bulunur.
    Köpeğiniz öğrenmesi gerekli komutları öğrenerek, iyi bir eğitim aldığında dahi hala aynı hiperaktif davranışları sergiliyorsa, bu sağlık sorunu kısmına dahil olabilir. Böyle bir durumda köpeğinizin davranışlarını önce videoya kaydederek, veterinerinize izletirseniz, sadece sizin anlatmanız yerine, gözlemlenerek daha iyi bir teşhis konabilir.
    Evde huzuru sağlayabilmek adına, köpeğinizi parkta yorup, enerjisini atmaya çalışarak egzersiz yaptırın ki, aynı hareketli davranışları evde  göstermesin.
    Köpeklerde hareketlilik ile beraber gelen dikkat dağınıklığı en çok eğitim almasını zorlaştırır. Bu konuda dikkatini çekmeniz için bir takım şeyler yapabilirsiniz. Dikkat eksikliği de bir tür davranış bozukluğudur ve eğitimle tedavi edilebilir. Yavruyken eğitim aldırmanın önemi burada ortaya çıkıyor, henüz davranışlar daha oturmamışken, ortadan kaldırılabiliyor ancak yetişkin köpeklerde bu imkan olsa da süreç yavaş işliyor.
   Dikkat dağınıklığı konusunu ortadan kaldırmak için üzerinde çalışmanız gereken şey köpeğinizle göz teması kurmak. Göz temasını sağladığınızda, eğitimin daha da kolaylaştığını anlayacaksınız. Ve az çok köpeğinizin dikkatini nelerin dağıttığını bilirsiniz. Köpeğinizi eğiteceğiniz ortamda, onun dikkatini dağıtacak hiçbir şeyin olmamasına özen gösterin. Sadece sevdiği bir oyuncak ya da mama sizin hakimiyetinizde olsun ki, tüm dikkatini size odaklasın, göz teması kurmak için dikkatini size verdiğinizde onu ödüllendirerek bunun doğru bir yaklaşım olduğunu anlamasını sağlayabilirsiniz. Bu hareketi köpeğiniz size dikkatini vermesini öğrenene kadar tekrarlayabilirsiniz. Göz teması kısmını davranış olarak köpeğinize kazandırdıktan sonra diğer komutları öğrenmesine geçebilirsiniz. Bu çok önemli, eğitim adım adım olmalı ve ilk adım kesinlikle köpeğin dikkat dağınıklığının çözümlenmesi olmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder